Thursday, December 27, 2012

PRIZORI MITSKE MAGLINE


Petar Đuza


Prizori Mitske Magline


Kosta Bogdanović, crteži i skulpture, galerija “Haos”
         

Pulsirajući kao istraživač, stvaralac i teoretičar, Kosta Bogdanović je vezao u nerazdvojni čvor delo kao samosvojan i autentičan  materijalizovani rezime i misaonost kao čistu ideju.   Intelektualna zapitanost, esteteska  refleksivnost u zamahu i zagledanost, u sučeljavanju sa  materijom i materijalima, u plastičke probleme skulpture otvarali si  mu  i širili prostore istraživanja. Stoga se njegova izložba predstavlja dvojako: kao projekt,  osmišljen i pročišćen koncept;  i kao delo, ono koje se opire tvorcu i samosvojno preinačuje ili  pokorava  esencijalnoj ideji autora.

Bogdanović citira materijal, ili je sa njim  polemičkom dosluhu. Ispituje i istražuje domete saglasja do samih graničnih mogućnosti modelovanja. U sukobljavanju i pomirenju,  dramske i lirske, smirene i utišane plastike, autor pokreće mase u vizuelnom polju kao kakve   geološke ploče koje se čas dodiruju i spajaju, urastaju jedna u drugu, čas sudaraju i razvlače po belini papira. Tehnika prskanja, disperzivno rasprostiranje  i kontrola gustine tačkica rastera omeđuju nerpimetan optički ritam tamih i svetlih površina.

Ni oštrine ivice, ni grube distorzije, samo lirika i mitska melanholija  magline sfumata. Začudna utišanost imaginarnih predela bez jasnih kontura i obrisa kazuju da crtež bitiše   bez dominante, fanfara, glasne i reske crtačke intervencije.

Prekriven fludnim velom, lišen oštrih kontura,  takav oblik je bio predmet sveprisutnih provokacija u slikarstvu, za filmsku kamere, fotografski objektiv. Oko gledaoca odvajkada privlači, kao na Bogdanovićevim crtežima, oblik  zasvođen skramom magline.    

Ovaj ciklus crteža poseduje svoju vlastitu punoću skulptoralne materijalnosti. U traganju za monumentanošću oblika dosegnuta je monumentalnost površine. Prostorne veličine su blago iskrivljene. Ispupčenja i udubljenja, geometrizovani useci i  klinasta urastanja generišu prirodnost oblika pod okriljem prigušene svetlosti čiji se izvori prepoznaju slutnjom i čulnošću.

                                                                                                        Politika

No comments:

Post a Comment